This home and studio in Thailand is energy efficient

Environment News


Each piece of architecture has its own purpose. To that extent, the design plan speaks to the appearance and function of the space. In the case of the Khiankhai Home and Studio in Chiangmai, Thailand, it also emphasizes traditional construction techniques.

Read more below

Our Featured Videos

The wood inside a house that has open spaces

This residential project by architect Sher Maker, built as a house and studio for composing music, is a two-story house located on a hill for minimal impact on the site and material efficiency. The house is positioned with the length of the house facing a rural village road at the front and meeting at the back of existing trees and rice fields. Terraces connect the house together in an open-air design that provides passive cooling and a connection to the outside world.

Related: Recycled wood forms this tranquil nature retreat in Vietnam

The exterior of the house and studio has white walls and lots of windows

In addition, a concrete wall secures the house against the hill and creates a daylight basement by design. While the structure houses the typical bedrooms, bathrooms, kitchen, dining, living and working spaces, each room is separate, yet connected by a web of wooden terraces.

A wooden lounge that opens into the scenery outside

The use of wood throughout the house serves several purposes. The first is to create a visual connection between the house and surrounding trees, including a distinctive White Meranti tree in the center of the house.

A dining area that opens with wooden panels

The wooden element was also chosen because it resonates with the owner as a source of contact with nature. The wood used for the project was sourced locally – found, treated and recycled in the local area. On the other side of the terraces, wood has been incorporated into elements throughout the house to create a sense of home.

White accent covering wooden frames

Architects also relied on another natural material that is traditional and can be easily found in northern Thailand: Lanna tile. The choice to rely on simple construction methods helped complete the project at the local level with minimal supply chain impact.

A music studio with a laptop sitting on a stand and a score of music

“In some parts of the process, the [builders] also had the power to make decisions with the owner. That is why we can say that the house and people are growing together, ā€¯according to a press release by the architects.

+ Sher Maker

Photography by Rungkit Charoenwat



Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.