Park in Prague used to be a historic village

Environment News


SKULL studio gave Husuv Park in Prague an eco-friendly makeover. The Hussite Revolution Park in Cakovice used to historically be the location of a village green with a lake, which was drained and turned into a park during the First Czechoslovak Republic. Houses that lined the original lake were demolished, leaving the remainders of roof gables behind until recent reconstruction of the park in 2019 to 2020.

Continue reading below

Our Featured Videos

The overall landscape of a park in Prague

Landscaping studio Land05 designed the new renovation of the park, headed by Martina Forejtova. SKULL studio helped design the perimeter wall on the southern edge of the park. The wall, while sounding like a simple element, is a dynamic three-dimensional brick art piece with overlapping shapes and angles that point down to a decorative pool. It’s called the Superpower Wall. The wall carries the theme of transformation throughout the park’s new elements.

Related: Magic Johnson Park is the first off-leash dog park in South LA

A reddish brown wall with a rectangular pool of water in front of it and a little kid wearing a red top playing beside it

The gabled roof contours were still visible in the perimeter walls of the original park. It inspired the diagonal line motif present in the new decorative wall.

“It’s a memento of what is no longer here, which nevertheless leaves its imprint on the place and time,” said the creator of the Superpower Wall, the sculptor Matej Hajek from SKULL studio.

A reddish brown wall with a pool of water in front of it

The wall may look simple and classical in its building materials, but the Superpower Wall is finished with a nano-tech coating. It also has photocatalytic properties to clean the air of the park through light. This activates its components while avoiding waste substances or the use of chemicals. The surface of the wall is finished with titanium dioxide. Together with UV radiation, it can liquidate several kilograms of harmful substances per year per square meter of wall surface.

A wooden seating and steps area against a red wall

This earth-cleaning technology developed by Czech scientists from the J. Heyrovský Institute of Physical Chemistry.

“The invisible plays a dual role here,” Hajek explained. “On one hand, there’s the nano-technological coating, which depends on sunlight in order to function. And on the other is memory, fragments of recollections that exist only in our imagination. What is essential is not what we see, but precisely that which escapes our vision. ”

The landscape of a park with pedestrian walkways and trees

The water feature below the wall was designed by the XTOPIX studio. The dark surface is reminiscent in its color of the bed of the former lake. The rest of the park retains green space and walkways for pedestrians. It also includes wildflower plantings and a grid of planted trees that are protected by decorative wood structures.

+ SKULL Studio

Photography by Bet Orten



Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.