A green design makes this home a sustainable masterpiece

Environment News


Venice House is a green design by FINNE Architects that brings the firm’s “crafted modern” sensibility to Los Angeles. The house is designed to be a garden sanctuary in the city. Located on a long, narrow lot in LA’s Venice neighborhood, the Venice House is shaped out of dramatic rooflines and a combination of wood and textured metal surfaces. A wood living pavilion projects out into the garden space, with a high ceiling accented by Douglas fir beams. The pool was placed directly outside the living space, creating a mirror effect.

Continue reading below

Our Featured Videos

Green design for the exterior of a home with a pool in front.

The bedroom wing frames the triangular living pavilion, while the living area is enclosed by a glass wall with generous roof overhangs of six feet, which shade the house in summer and allow passive heating of the interior flooring in winter. Oversized sliding glass panel doors open the living area to the pool, creating an integrated indoor-outdoor space. A living roof is planted on top of the high ceiling of the living area. The beams reverse their slope from one end of the living space to the other end, creating a curving interior line.

Related: A food forest emerges in LA’s famous Venice neighborhood

A living room with wood features and a fireplace.

The house was sustainably designed with 40% higher insulation values ‚Äč‚Äčthan code, natural ventilation and large amounts of natural lighting, water-conserving plumbing fixtures, LED lighting, locally sourced building materials and drought-tolerant landscaping. Windows have high-performance low-E insulated glazing and feature concealed shades. The house roof has been planned for future solar panels that will provide electricity and hot water. FINNE Architects, a member of the Green Building Council, frequently designs eco-friendly elements into buildings as well as custom designing furniture to fit each space.

An open dining area that looks out on a pool.

Interior finishes include white-bleached rift-sawn white oak cabinets and floors and white plaster walls. A custom steel light fixture hangs over the quartz kitchen island and cast-glass breakfast counter. The sculpted vanity sink in the powder room is also made of a quartz finish. A minimalist steel and wood stair railing and wood screen wall outside the master bath were designed by the architects to complete the home’s sleek but natural look, and handmade Danish brick was used to create accent walls for the front entry and the living room fireplace.

+ FINNE Architects

Images via Tom Bonner



Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.